SAMÉ HRUŠKY

Protože kamarádka měla velkou úrodu hrušek, které nestihla spotřebovat, dostala jsem několik kilo slaďounkých, ale už takových nevzhledných hrušek. Přemýšlela jsem co s nimi, koláč to byla jasná volba a pro velký úspěch jsem ho musela dělat hned dva dny po sobě ;) Přiznám se, že já jsem spíše na masíčko, než na dezerty, a proto jsem hrušky využila k dochucení masa v podobě  hruškového chutney.






HRUŠKOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU


Nejraději vařím a peču z toho co je doma. Pokud jste na tom stejně jako já, tento recept si zamilujete pro jeho nenáročnost jak na suroviny tak i na přípravu.

Potřebuješ: 

  • Těsto - 220 g hladká mouka (já smíchala s celozrnnou), 100 g máslo (HERA), 50 g cukr moučka, 3 lžíce studené vody. 
  • Náplň - 140 ml zakysaná smetana, 3 žloutky, 100 g cukr, 30 g hladká mouka a přidala jsem pár kapek vanilkového extraktu. 
  • Na ozdobu - 3 hrušky a dál podle fantazie (mandle atd.)

Postup: 

  • Z mouky, cukru, studené vody a másla vypracujeme těsto, které vyválíme, nebo pouze vmačkáváme do koláčové formy o průměru 24 cm. Já osobně těsto vmačkávám. 
  • V míse smícháme zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku a mícháme metličkou, dokud hmota není hladká. Náplň vylijeme na připravené těsto. 
  • Hrušky oloupeme, dvě z nich rozkrojíme na půlky, jednu hrušku na čtvrtiny a odstraníme jadřinec. Půlky hrušek shora mírně nařízneme a vložíme stranou naříznutou do kříže do náplně. Zbylé čtvrtky hrušek vložíme mezi ně. Na závěr můžeme posypat mandlovými lupínky a dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C. Pečeme dozlatova přibližně 45 minut.




HRUŠKOVÉ CHUTNEY


Co to vlastně je? Chutney, česky čatní, nebo čatný,  je vlastně omáčka z ovoce a koření, která má zvýraznit chuť. Nejčastěji se podává ke kuřecímu nebo krutímu masu, k rybám, ale vhodné je i k sýrům a do sendvičů. Tento druh omáčky se často přirovnává k latinské salse. Původně pochází z Indie, odkud ho během koloniální éry Britové přivezli na svůj ostrov. Později se rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. 

Potřebuješ:

  •  Hrušky cca 1 kg,180 - 200 ml jablečného nebo vinného octa (já použila cca 180 vinného), česnek dle obliby (já použila jeden veeelký stoužek). Třtinový cukr (našla jsem recept, kde bylo 200 g, ale jelikož vím, že hrušky byly hodně sladké, dala jsem okolo 130g a bylo to až až). Cibule cca 300 g, kousek zázvoru, šťáva z 1-2 citrónů, jedna chilli paprička a půl /lžička soli.
Postup:
  • Vše smícháš v hrnci (nejlépe s teflonovým povrchem) a vaříš na mírném plameni dokud cibule směs nezahustí (přibližně 1,5 - 2 hodiny). Dle individuální chutě dosladíš, "dokyselíš" apod. Ještě horké naplň sterilizované šroubovací sklenice. Uzavřené by mělo vydržet až tři měsíce.

TIP:  pokud máš málo hrušek, přidej klidně jablka..už to sice nebude hruškové chutney, ale to nevadí ;) 


Doufám, že se povedlo a přeji DOBROU CHUŤ!  ;)



Komentáře