DOMÁCÍ (ŠPALDOVÉ) PLNĚNÉ TĚSTOVINY



Už dlouho mě lákalo udělat si domácí plněné těstoviny, ale ta lenost! Nejvíce se mi nechtělo do toho válení těsta! To je totiž celkem makačka, alespoň teda pro mě - já jsem hrozný "máslo" :) Ale pro vás, kteří máte strojek na těstoviny - brnkačka! 

Pšeničnou mouku se snažím nahrazovat špaldovou, takže ravioly, na které jsem použila tvořítka na plněné taštičky, budou špaldové.

Tak tedy, vyhrňte si rukávy a šup do kuchyně! 


POTŘEBUJEME (4 porce):

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 5 vajec
  • 500 g italské ricotty
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)
  • 500 g špenátu (pokud použijete čerstvý, tak ho trochu osmahněte na pánvi. V obou případech je potřeba vymačkat přebytečnou vodu)
  • 30 g strouhaného parmazánu nebo Gran Moravii
  • sůl a pepř

POSTUP:

1. TĚSTO:

Na dřevěný vál nebo klidně na kuchyňskou linku vysypte mouku, udělejte do ní důlek, do kterého pak rozklepnete vejce. (Já těstoviny dělala jen pro sebe, takže mi stačila mísa). Vejce vidličkou rozkvedlejte a postupně do nich vmíchávejte mouku. Těsto vypracujte do hladké koule - nesmí lepit ani být přiliš tvrdé. (Pokud se vám bude zdát moc tuhé přidejte trochu mléka).
Nechte ho odpočinout na suchém a chladném místě. Aby vám neoschlo, tak ho přikryjte utěrkou nebo ho dejte do igelitové fólie.
Teď přichází pro mě ta nejhorší část! Je potřeba těsto vyválet na cca 2 mm. Placka nesmí být moc tenká, aby těsto udrželo náplň, ale také ne moc silná. Já si ho nakrájela na čtyři části, které jsem jednu po druhé rozválela. 
Když je rozváleno, máte několik možností jak těsto naplnit. Já měla doma formičky na plněné taštičky, takže jsem je použila. Pokud formičky nemáte, můžete vzít jiné kruhové vykrajovátko a nebo si holt ručně nařežte obdélníky, které naplníte, přehnete a budete mít čtverce. Důležité je okraje pořádně zamačkat vidličkou.

2. NÁPLŇ:

Ze špenátu vymačkejte přebytečnou vodu. Můžete si ho ochutit dle libosti. Já použila již ochucený špenát od české značky Dione. Špenát poté smíchejte s ricottou a nastrouhaným parmazánem nebo jiným sýrem parmazánového typu. Ochuťte solí, pepřem a kdo má rád, může přidat i špetku muškátového oříšku. V míse pomixujte a náplň je hotová. 

Klidně bude stačit i méně náplně, záleží jak velké budou formičky, ale mně té náplně ještě hodně zůstalo.

Takto připravené těstoviny uvaříte klasicky v osolené vodě s trochou olivového oleje. Výborné jsou s jakoukoliv omáčkou. Já mám například ráda rajčatovou omáčku s mozzarellou a bazalkou ale neméně skvěle chutnají jen s máslem, ve kterém necháte chvíli provonět pár lístků šalvěje. Navrch je můžete, stejně jako já, posypat Gran Moraviou.

Jak tak recept dopisuji, polykám sliny...mňam! 








Komentáře