OBDOBÍ VZDORU, ANEB KDY UŽ TO SKONČÍ?!


Na fotkách to vypadá jako rodinná idylka. Faktem je, že než jsme se  dostali z bytu, bylo to o nervy! Theouš v ten den dostal na zadek ode mě a dokonce i od Zdeňka a to je vážně co říct. 

Jako mladá a bezdětná, když jsem viděla vztekající se dítě, takové to, co s sebou hází o zem, říkala, jsem si, tak tohle bych fakt nechtěla. Tenkrát jsem si myslela něco o rozmazleném fakanovi a dávala vinu rodičům - myslela jsem si, že za to může výchova! Pravda je ale taková, že Theouš je teď ten, který strhává pozornost lidí venku, zvláště pokud začne tím svým pronikavým hlasem řvát a bouchat se hlavou o zem. Když jsem si Zdeňkovi nebo kamarádkám postěžovala, že mě to trápí, rada zněla, ať se nestarám o lidi! Faktem je, že mi to moc nejde. Je mi to vážně hodně nepříjemný. Říkám si, co si ty lidi musí myslet, když vypadám jako hodně mladá máma, snědá s "nevychovaným" dítětem. Nejhorší je, že často nevím, kvůli čemu taková scéna vznikla.

Je mi jasné, že tímto obdobím si prochází většina dětí. U někoho je to v mírnější formě, ale u nás to je ródeo. Jde to ve vlnách - chvíli je to lepší a jindy prosím toho nahoře, aby to období už skončilo! Kam zmizelo to nejhodnější, usměvavé miminko??? 

Abych mu nekřivdila, on je, až na tyto "zkraty", docela hodný, společenský, dítě, které má rádo ostatní děti. O hračky se nepere a neubližuje (snad to ještě nepřijde). Ovšem jeho hlasitý projev dokáže, hlavně teda menší děti, rozbrečet. Je nepříjemný, když jdete do dětského koutku a cizí maminky vašemu dítěti říkají, někdy jej až napomínají, ať neřve apod. A to si nemyslete, že ho neusměrňuji. Myslím si, že jsem dost přísná a rázná a ano, sem tam, když není zbytí, dostane i na zadek. Bohužel to je to jediné, co na něj platí :( 
Byly chvíle, když jsem byla zoufalá a nechala si posílat videa z nevýchovy. Když mi vyšlo, že jsem matka "policajt" celkem mě to vzalo a zkoušela jsem tedy hledat jiný způsob, ale víte co? Zjistila jsem, že u nás to prostě nefunguje. Možná na to jdu špatně, ale domluvit se Theoušem a dát mu třeba na výběr nefunguje. Upřímně si nemyslím, že by to takto malé děti chápaly a pokud u vás tato metoda respektive styl výchovy funguje, tak vám fandím a závidím! Protože já se občas cítím jako hrozná matka, když už dojde k tomu, že mu musím dát na zadek nebo přes ruce. Naše díte je holt takové, že potřebuje řád a stanovit nějaké hranice. Ono, když je nemá, tak si neví rady, neví co se s sebou.

Z čeho ale rostu úplně nejvíc je to jeho fňukání a ječení, ať už z radosti, hry nebo vzteku. Protože on dokáže řvát celý den. I moje kamarádky říkají jaké to je psycho a to jsou s námi vždy jen pár jen pár hodin :)) V takových chvílích se mu snažím zacpat pusu jídlem. Je to první pomoc hlavně v MHD. Funguje to jak na děti tak na dospělé, že? Dejte mi dobrý jídlo a neuslyšíte o mě :)) Snažím se nosit svačiny typu ovoce, toust a podobně, ale ty si většinou odnesu zase domu a nebo je sním já, protože na milostpána platí ovocné kapsičky, křupky, sušenky apod. Naštěstí v dnešní době koupíte dobroty, ze kterých nemusíte mít špatné svědomí. V dnešní době je spousta produktů bez přídavku cukrů, aromat, mléčných složek, barviv a konzervačních látek. My jsme si oblíbili BIO DĚTSKÉ JABLEČNÉ KEKSY OD HIPP nebo BIO BORŮVKOVÉ RÝŽOVÉ OPLATKY. Upřímně, mě nikdy ty rýžové pufíky a chlebíky nechutnaly, ale tohle Theoušovi ujídám i já. Taky nám se Zdeňkem moc chutnají  MLÉČNÉ DEZERTY (viz. foto). Nejslabší je asi ten tvarohový, ten je potřeba vytunit, jinak nám moc nejede, ale kakaový a vanilkový s krupičkou jsou fakt mňam!
Nevím, jak u Vás, ale snažíme se, aby Theouš pil hlavně čistou vodu, kterou samozřejmě sem vystřídá čaj nebo džus. S tím džusem to ale nesmíme přehánět, protože pak by nepil nic jiného. Krom běžných džusů máme rádi  BIO ŠŤÁVOU OD HIPP.

Maminky, byla bych ráda, kdybyste se podělily o zkušenosti. Zajímalo by mě, jestli u vás bylo období vzdoru také takové peklíčko a pokud ano, jak jste to řešily? Jste typ, který vysvětluje do aleluja byť bez efektu nebo holt jednu plácnete a je klid. Je fakt, že já jsem celkem cholerik a je mi jasné, že některé situace bych mohla zvládnout líp, ale jsem holt jenom člověk :)










Komentáře