BOHO PANELÁKOVÝ BALKÓN


Balkón, jedna z podmínek, kterou mělo splňovat naše budoucí bydlení... Alespoň malý balkónek, kam by se vešly dvě židle a stolek, abychom se v tom pražském zrychleném lifestylu mohli na chvilku zastavit a vypít si tam kafe.


To, že nebylo vůbec jednoduché najít byt, který by naše podmínky splňoval, byť se mi nezdály nějak přehnané nebo nereálné - o tom třeba příště. Každopádně, když jsme do tohoto bytu vstoupili, věděli jsme, že je to ONO! Nehledě na to, že byl v hrozném stavu. Nakonec jsem ráda, že jsme si ho mohli komplet předělat dle našich představ. Je tu spousta nedodělávek, ale většinou už se nejedná o nic velkého nebo zásadního. Na náš zásah čekal nejdéle právě balkón o rozloze cca 6m2. Dlouho sloužil jen jako skladiště. Ale myslím, že výsledek stojí za to a teď je to moje pýcha a moje hygge místečko. Pojďme se podívat jak pomaličku zrál do současné podoby.


Takto vypadal na začátku, v den prohlídky bytu. Dlouhá nudle, která byla přes dvě místnosti - obývák a kuchyň. Jak si můžete všimnout, nebyla zde ani plastová okna a snad úplně první, historické zasklení balkónu u nás straší dodnes.
Plastová okna se dělala tuším rok po nastěhování a krom toho se tu nedělalo vůbec nic. Pořád se pracovalo uvnitř bytu a balkón byl plný harampádí. 


Je to dva roky, co nám bylo řečeno, že se budou předělávat balkóny, včetně fasády, zasklení atd., ale pořád se nic neděje. Vloni už jsem to nevydržela a udělala alespoň malé změny, které ale, jak můžete vidět, udělaly celkem dost. 
V první řadě, jsem vymalovala na bílo. Tu nechutně modrou barvu už jsem nemohla ani vidět! V Ikei jsme koupili tuto plastovou podlahu, která je velmi praktická a vypadá dobře. Natřela jsem na černo Tonky - tchánovi ležely ladem v garáži, tak mi je postupně přivezl ze Slovenska. Celkově jich mám 5 - zbylé mám u jídelního stolu. Starou komodu jsem natřela na tyrkysovou a hned to, alespoň dle mého názoru, vypadalo svěže a čistě. 
Objednala jsem si takové to houpací křeslo na podstavci. Dle rozměrů se mělo vejít, ale nevešlo, tak jsme ho bohužel museli vrátit a místo něj tam bylo ratanové křesílko. To byl začátek, ale už i takové malé změny udělaly hodně a já byla  prozatím spokojená.


Na konci léta jsem ještě přidala pár polštářků, lucernu a pléd z Pepca. Jak si ale můžete všimnout, nakupily se tu věci, které tu neměly co dělat. Holt ten úložný prostor opravdu chyběl a to, jak v bytě, tak na balkóně. Chaos, ale už se nám do balkónu nechtělo investovat, protože letos už se ty balkóny měly opravdu předělávat!


Ptala jsem se naší předsedkyně bytového výboru nebo jak se to sdružení jmenuje, jak to tedy vypadá s těmi balkóny?! Kvůli birokracii na Stavebním úřadu, to na předělávku nevypadalo a nevypadá ani letos! Místo toho se udělaly čipy. A dost! Už nebudeme čekat, taky bychom se nemuseli dočkat!
V ten okamžik jsem začala koukat na různá řešení panelákových balkónů. Projížděla jsem Pinterest a Instagram a sbírala inspiraci.
Se Zdeňkem jsme se shodli, že do takového malého prostoru bude nejefektivnější lavice s úložným prostorem a tak se do ní Z. pustil. Vyměřili jsme, koupili dřevo, nechali nařezat, já natřela, Z. smontoval a bylo to! Je naprosto skvělé, kolik se do ní vejde věcí a tak se všechen "bordel" uklidil do lavice :))


A teď už konečně přichází na řadu ta zábavná část - dekorování! V JYSKU jsem nakoupila polštářky, podsedáky a koberec,. Potahy na polštáře jsem kupovala ve výprodejích v HM HOME. Slamák za 45,- Kč v Ikei a  taktéž závěsy, které ten BOHO styl perfektně podtrhly. Navíc se tak vyřešil problém se zastíněním balkónu. Vyrobila jsem macrame, koupila 2x po 3 kusech levandule, které mi pokaždé pošly a teď tu mám vřes, který mi už taky nějak seschnul. Jo, rostlinám se u mě zatím nedaří. Mám takové podezření, že za to může to zasklení, které mi rostliny pokaždé spálí :( 
Celé léto je tam takové vedro, že se dá na balkóně sedět až k večeru, ale hodlám si to vynahradit teď na podzim. To tam bude příjemně. Strop plánuji doplnit o světýlka, zapálím si svíčky a budu tvořit a odpočívat. Tento balkónový projekt, kterému se dostalo velmi pozitivního ohlasu, mě totiž nakopnul ke kreativní činnosti a já se tak začala zajímat a vzdělávat v dalších manuálních, kreativních činnostech a pustila jsem se do dalších projektů. Tak se určitě můžete těšit na další inspiraci a nebo třeba na výrobky ode mě ;)

Dejte vědět, jak se vám moje přeměna panelákového balkónu líbí, případně co byste udělali jinak? Za Vaše komentáře a připomínky budu ráda. 

Vaše Simka 






Komentáře