DRUHÝ TRIMESTR ZA NÁMI A JDE SE DO FINÁLE

Krásná deka a povlečení je od MAMAPOCKET

Upřímně jsem si myslela, že tyto milníkové články budu stíhat tak, aby byly aktuálnější. Ale nějak vůbec nic nestíhám. Nevíte kam ten čas tak letí?! 

Říká se, že druhý trimestr je nejpohodovější.  Už by vám nemělo být blbě, měly byste mít spoustu energie, bříško je ještě tak akorát, že nepřekáží atd. Musím ale říct, že žádné moje těhotenství nebylo úplně pohodové. U Theouše mi hodně brzo začalo tvrdnout břicho a začala jsem mít problém se zádama (SI skloubení). A ani tentokrát se mi tyto potíže nevyhnuly, jen ty bolesti zad a kyčlí přišly o trochu déle. Zato nechutenství a nevolnosti se mě držely snad do 21. týdne. Za nevolnosti a slabost zřejmě může můj hodně nízký tlak - sestřička se u jeho měření vždycky už jen směje a dělá si legraci, jestli žiju. Tudíž žádný příval energie se u mě nekonal a naopak při změně počasí a tlaku jsem musela polehávat, protože bych jinak někde odpadla. No co vám budu povídat, docela mě štvalo a štve, že nejsem taková ta akční těhulka, která zvládá blnout a řádit se starším dítětem, jezdí na výlety apod.,  ale samozřejmě je pro mě důležitější to, že všechny výsledky jsou v pořádku! Můj doktor vždycky po kontrole říká, že je spokojený, že se MU daří dobře. Ano ano. Kdo tipoval, že do třetice to bude holka, tak nebude. Je to chlapeček! :) 

Ve druhém trimestru jsem měla, vzhledem k loňskému nálezu, podstoupit odběr plodové vody. Nicméně jsem se s paní doktorkou z genetiky domluvila, že bych byla radši, kdyby se provedl nějaký podrobný UTZ screening a až podle výsledku bych buďto podstoupila nebo nepodstoupila odběr plodovky. Nechtěla jsem absolutně nic riskovat, i když ta rizika jsou v dnešní době celkem malá. Celkem jsem tedy měla dva velké genetické ultrazvuky v 18tt a ve 21tt. První dopadl výborně a u toho druhého mě paní doktorka celkem vyděsila! Nejdříve prý viděla nějakou malou odchylku na srdíčku a pak pořád něco zkoumala na mozečku. Zavolala si na konzultaci kolegyni a já už vnitřně začínala panikařit, protože i vloni si doktor zavolal kolegu na konzultaci! Jen jsem si to vybavila, srdce se mi sevřelo! Naštěstí kolegyně říkala, že je to ultrazvukem a že jsem tak průhledná, že ten ultrazvuk toho zobrazuje až moc :)) Takže naštěstí všechno v pořádku a odběr plodovky nebyl potřeba.

Tentokrát jsem taky odmítla test OGTT, protože s Theoušem jsem po tom testu byla vyřízená celý den. Bylo mi zle a slabo i vzhledem k tomu, že jsem měla problémy se žlučníkem. Teď už žlučník sice nemám ale o to větší zátěž pro tělo. Nechtěla jsem ho tedy zbytečně zatěžovat a tak jsem se domluvila se sestřičkou, že pokud ta první hodnota vyjde dobře, že to necháme být. Krevní obraz jsem měla krásný a i hladina cukru v krvi byla v pořádku. Samozřejmě to v žádném případě OGTT nenahradí, ale většinou pokud má žena těhotenskou cukrovku, tak už je ta první hodnota před vypitím té glukózy zvýšená, alespoň teda moje sestra to tak měla. Rozhodně tu nechci nikoho nabádat k tomu aby tento zátěžový test nepodstupoval, ale já se prostě tak rozhodla!

Co se váhy týče, tak před otěhotněním jsem vážila cca 57kg, potom jsem zhubla na 55kg a ve 25tt jsem se vrátila na původní váhu před otěhotněním. Teď začínám 34tt a mám nahoře jen další 2kg. Miminko prý ale váhově odpovídá danému týdnu, tak věřím, že je vše v pořádku. Ono i u Theouše jsem celkově přibrala cca 6kg, myslela jsem si, že to bylo žlučníkovou dietou, ale nejspíš to je i genetikou, že moc nepřibírám. Moje mamka to měla podobně.

To by bylo asi všechno, co mě tak napadá, že bych vám k druhému trimestru napsala. Pokud by vás ještě něco zajímalo, klidně mi napište. No a kdo ví? Až budu psát o třetím trimestru, třeba už bude Benjaminek na světě. Tak nám prosím držte palce, ať to už v pořádku doklepeme. 

Mějte se krásně!

Vaše Simka






Komentáře