PŘÍPRAVA NA POROD A KOJENÍ



Ženy rodily odjakživa i bez příprav, to je jasný, ale proč tomu trochu nepomoct, že jo? Zvláště, pokud by to mohlo urychlit porod, minimalizovat poporodní poranění nebo urychlit rekonvalescenci ;)

Když jsem čekala Theouše, koupila jsem si ANIBALL, olejíček na masáž hráze atd. Jenže Aniball jsem stihla použít jen párkrát. Ke konci těhotenství jsem byla, kvůli žlučníku, častěji v nemocnici než doma. To samé bylo s masáží hráze - vzhledem k tomu, že se s tím doporučuje začít pár týdnů před porodem a Theouš se narodil ve 37+1tt, už to nebylo kdy dohnat :) 
Musím říct, že jsem se díky Aniballu naučila, jak se má při porodu správně tlačit - to se už ale dneska nedoporučuje, balónek vytlačovat. Má se jen nafouknout, vyfouknout a vyndat. Tím se trénuje ta "elasticita". No tentokrát nemám v plánu s ním začínat. Mně už tak často tvrdne břicho, že bych z toho akorát tak porodila :)) 

Theouš se tedy narodil cca o tři týdny dřív a i když to byl zhruba 2,5 kilový prcek, byla jsem hodně poraněná i nastřižená. Šili mě tři-čtvrtě hodiny!!! Tak jsem si řekla, že tentokrát tomu chci opravdu pomoci. Uvidíme, jestli to k něčemu bude :) Mám tu tedy pár kosmetických tipů, které už používám nebo plánuji používat před a po porodu, čaje a na konci článku taky najdete tipy na super kojící podprsenky a noční košile za pár korun. Tak určitě čtěte dál ;)


Nobilis Thilia - nejznámější a nejrozšířenější česká značka bio kosmetiky. Zatím jsme byli se vším, co jsme od nich zkoušeli, spokojení, proto jsem si vybrala MASÁŽNÍ OLEJ NA HRÁZ - LABAEL právě od této značky. Olej, určený k masáži hráze, by měl přispívat ke zlepšení elasticity kůže a lepšímu prokrvení. Tento obsahuje esenciální oleje z damašské růže, šalvěje a levandule. S masáží se má začít 6-8 týdnů před termínem porodu, já začala 4 týdny před, ale stejně očekávám zázraky :))

ČAJ PŘEDPORODNÍ (MALINÍK) -   dostala jsem ho od kamarádky, nakoupila si ho docela hodně a balení ji zbylo. U Theouše jsem ho nepila, ale všude se dočtete jak je prospěšný. Tento týden jsem začala pít jeden šálek denně, i když od 34tt se můžou pít 3-4 šálky. Jenže Zdeněk, když si přečetl, že může vyvolat porod, tak mi ho skoro zakázal. Musela jsem mu vysvětlit, že je to myšleno, když žena přenáší. Už ale taky najedu na ty 4 šálky :))
Maliník by měl pomoci s přípravou na porod - uvolňovat svaly v malé pánvi, zmírňovat porodní bolesti a pokud žena přenáší, může vyvolat porodní stahy.

ZKLIDŇUJÍCÍ GEL NA HRÁZ -  je k tomu potřeba psát víc? Řekla bych, že tohle bude patřit k MUST HAVE produktům každé ženy, která rodila přirozeně? Škoda, že jsem ho neměla po porodu Theouše!


Vzhledem k tomu, že mlezivo se hlásí už pěkných pár týdnů, nemyslím si, že by byl s kojením nějaký problém, i když stát se může... Každopádně jsem snad připravená na všechno :)) OLEJ NA MASÁŽ PRSŮ OD WELEDY, se používá od 38tt, takže zatím ho ještě nepoužívám. Měl by stimulovat krevní oběh a zahřívat prsní tkáň. Pravidelné masáže by měly pomoci při celém procesu kojení a měl by pomoci i v případě výskytu různých zatvrdlin, zánětů atd.

Do porodnice si beru i Mama BIO Čaj pro kojící matky od HIPPU a PURELAN 100, což je mast na bradavky ze 100% čistého lanolinu, bez chemických a konzervačních látek. Měla by nejen zklidňovat a chránit prsní tkán, ale také vytvářet ochranou vrstvu. Co si budeme povídat, prvních pár týdnů je to kojení, alespoň pro mě bylo, hodně nepříjemný a bolavý!  Měla jsem nějaký Bepanthen, ale teda nic moc. Tak doufám, že tato mast bude mnohem lepší! 


S ručně vyráběnou kosmetikou ze Slovenska, značky MYLO , budu mít první zkušenost. Balzám na rty, který mám zabalený s sebou k porodu, jsem před zabalením vyzkoušela. Díky obsahu bambuckého másla a kokosového oleje má mastnější konzistenci, což já preferuji. Pamatuji si, jak jsem měla po porodu vysušené a popraskané rty, takže pořádná výživa rtů se fakt hodí. A moc se mi líbí i ten kompostovatelný obal :)

Po narození Theouše jsem přestala používat klasické deodoranty, abych tou chemií to novorozeně nedráždila a sahala jsem po přírodnějších alternativách. Zdeněk mi tenkrát přinesl z DMka nějaký kuličkový a ten teda nebyl nic moc, i když vůně byla příjemná. Tentokrát budu zkoušet tento Přírodní deodorant ve spreji - OSVĚŽENÍ, který je UNISEX a voní po citrusech a pačuli. Je sice dražší, ale měl by vydržet dlouho, je vhodný do podpaždí i na nohy a skleněnou lahvičku můžete v showroomu NUSPRING vrátit a dostat tak část peněz zpět! Musím říct, že jsem na něj hodně zvědavá, protože s přírodními deodoranty pořád trochu bojuju.  

Myslela jsem si, že ve Dnech Marianne seženu noční košile, ale protože u nás byla přes víkend návštěva a navíc jsme byli nemocní, stihli jsme jen pár obchodů (HM, LINDEX, F&F). V HM mají sice pěkné těhotenské oblečení - kojící podprsenky kupuji zásadně zde. Pořídila jsem si tam tyto bezešvé , které jsou moc příjemné a opravdu se v nich cítím dobře a pohodlně. A pak ještě jednu jakože hezkou, "luxusnější". Ale třeba pyžama a noční košile tam mají zbytečně drahé. V ostatních dvou obchodech pro změnu neměli nic, pokud nepočítám noční košile s obrázkama :)) Nic na knoflíčky nebo patentky - bída :/ 
Tak jsem hledala na internetu a vyskočil na mě Bonprix. Dosud jsem tam nenakupovala, ale ty pyžama a ceny mě celkem zaujaly. Takže jsem si koupila kojící noční košile rovnou dvě - PROUŽKOVANOU s 3/4 rukávem a TUTO v borůvkové barvě s krátkým rukávem. Na příchod domů taky jedno klasické pyžamo, které už ale v nabídce nemají. Moc se mi ale líbí třeba TOHLE.

Tolik k tipům k přípravě na porod, hojení, kojení atd. :)) Já už mám teda tašky do porodnice konečně sbalené a teď jen čekat, kdy přijde den D. Doufám, že se vám článek líbil a že byl pro vás přínosný. 

Vaše Simka

Komentáře