BABINEC A PÁRTY OBČERSTVENÍ


Muž odjel pracovně na Sicílii..... aaaaach Sicílie. To víte, že jsem to na něj zkoušela, ať mě vezme s sebou, ale neprošlo mi to :(  Když jsem přestala dělat "hérečku", řekla jsem si, že využiji příležitosti a uspořádala jsem babinec, když už jsem měla ten volnej bejvák :)

Pro "babinec" je krom pití, důležité jídlo, protože nejen já, ale i moje kamarádky moc rády papáme :) Neměla jsem moc času na přípravu, a tak jsem kamarádkám připravila čtveřici "rychlovek", které vřele doporučuji. 

I. OLIVOVÝ CHLÉB


Chléb tedy není až tak rychlý, ale bez pečiva by to nešlo! Připravila jsem si ho tedy den předem. Není složitý na přípravu a je opravdu výborný! 

Potřebuješ:
  • 200g celozrnné pšeničné mouky, 450 hl. mouky, 1 lžička soli, 7g instantního droždí, 4 lžíce olivového oleje, 350ml vlažné vody. 140g namíchaných nasekaných černých a zelených oliv. 

Postup: 

  • V míse promícháme všechny ingredience (krom oliv). Těsto vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme až je těsto hladké a pružné. Nakonec do něho rovnoměrně zapracujeme olivy. Těsto trochu zvlhne a začne se lepit (to je správně). Z těsta vytvarujeme kouli, kterou přesuneme do mísy vymaštěné olejem. Olejem potřeme i těsto, zakryjeme a necháme tak hodinu a půl kynout v teple. 
  • Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce a silně prohněteme, vyválíme z něho obdélníkovou placku, kterou přeložíme napůl, přetočíme jako bychom bochník ždímali a okraje přimáčkneme. Chléb položíme na plech vymaštěný olejem, potřeme teplou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40-60 minut dokud chleba nezezlátne.

II. HUMUS



Hummus, tak na tom poslední dobou dost ujíždím. Nenáročné, velice variabilní jídlo, které pokaždé chutná jinak.

Potřebuješ: 

  • cizrnu buď z plechovky v jemně slaném nálevu 2x , nebo si cca 250 g cizrny můžeš uvařit sama. (Ve zkratce - Necháš den/dva nemočenou, propláchneš a cca 40 vaříš), tahini pastu (sezamová pasta, která je nejsnáze k dostání ve zdravé výživě), česnek a citron, nebo limetka.

Postup: 

  • Cizrnu slij a přidej lžíci i dvě lžíce olivového oleje a ponorným mixerem mixuj. Přidej tři lžíce sezamové pasty tahini, česnek (množství je na Tobě) a znovu mixuj. Průběžně můžeš hummus ředit opatrným přidáváním studené vody a měla by vzniknout jemná pasta. V této fázi můžeš přidat šťávu z citronu nebo limetky a sůl dle chuti. To je taková základní verze hummusu. Já například přidávám koriandr, kari, čerstvě mletý pepř, nebo chilli papričku. Podává se s pečivem, chipsy, pita chlebem apod.
  • TIP: Zajímavé je například s avokádem, nebo se sušenými rajčaty. Je čistě na Tobě, jak a čím si tento pokrm doladíš.

III. ČESNEKOVÝ DIP ZE ZAKYSANÉ SMETANY



Rychlovka, kterou můžeš připravit klidně za přítomnosti návštěvy

Potřebuješ: 

  • zakysanou smetanu, česnek (množství, dle vlastní chuti), sůl, pepř (další bylinky dle chuti). Já dip často zakápnu limetkou, nebo citronem, případně citronovým olivovým olejem, který jsem si přivezla z Itálie velmi si ho oblíbila.

Postup

  • Vše smýchaš dohromady :) Podávám s nakrájenou zeleninou. Ideální je mrkev, okurka, paprika a klidně i řapíkatý celer.

IV. SALÁTEK Z RUKOLY, MOZARELLY A RAJČÁTEK


Rukolu, cherry rajčátka a mozzarelu miluji, takže v kombinaci všech ingrediencí vznikne super salát, který dobře chutná, na talíři vypadá krásně a neexistuje snad nic rychlejšího a méně náročného. Salát dělám vždy, když čekám návštěvu. 

Potřebuješ: 

  • rukolu, rajčátka, mozzarelu, olivový olej

Postup: 

  • rukolu rozprostři do mísy, ve které budeš salát podávat, nakrájej rajčátka a mozzarelu a tak nějak si to naaranžuj, aby se ti to líbilo. Vše zakápni olivovým olejem, můžeš opepřit a můžeš podávat.

K těmto pokrmům přihoďte různé druhy sýrů, brambůrky atd. a myslím, že v očích návštěvy určitě zůstanete dobrými hostitelkami!

Komentáře